Ontdek de zorg

Woensdag 18 maart 2020

Iedere dag werken onze helden in de gezondheidszorg. Nu laten wij mensen buiten de zorg ontdekken hoe werken in de zorg is.

De week van ’Ontdek de Zorg’ is een initiatief om werken binnen de gezondheidszorg te promoten. Vanuit MedWay gebruiken wij deze week om onze zorgmedewerkers in beeld te brengen en hun stem te laten horen. Wij laten kantoormedewerker Ocko Geserick in gesprek gaan met zijn zorgcollega’s. Op deze manier wordt duidelijk hoe veelzijdig werken in de zorg kan zijn. 

Celine Thissen

Anesthesiemedewerker

Het werk van een Anesthesiemedewerker

Dag drie van Ontdek de Zorg heeft zijn entree gemaakt. Waar gister aandacht werd gegeven aan de afdeling recovery en Recoveryverpleegkundige Inge Koopmans, gaan we nu een stapje terug in het ‘proces’. Het gesprek wordt namelijk gevoerd met Anesthesiemedewerker Celine Thissen (29). 

Ook ditmaal is het weer niet iets om positief over te schrijven. Een ietwat tegenvallende wind en non-stop vallende regen met verschillende intervallen en diverse piekmomenten. De afspraak is een halfuurtje rijden vanuit Nijkerk en de navigatie stuurt mij richting het oosten. Apeldoorn is vandaag de locatie waar ik heb afgesproken met Anesthesiemedewerker Celine Thissen.

Het aantal afgeronde studies en opleidingen, alvorens Celine als Anesthesiemedewerker aan de slag is gegaan, is op zijn zachtst gezegd indrukwekkend.

  • Huidtherapie (hbo) voor 4 jaar
  • Wiskunde (universitair, gestart in het derde jaar van haar hbo-studie)
  • Managementopleiding (intern bij Ahold, gestart in het derde jaar van haar hbo-studie)
  • Aangenomen middels decentrale selectie studie geneeskunde (niet aan kunnen beginnen)
  • Opleiding tot Anesthesiemedewerker (3 jaar)
  • Preoperatieve Screenings opleiding (1 jaar, post hbo-studie)

Celine begon met haar havodiploma op zak de net in leven geblazen studie ‘huidtherapie’. De meer cosmetische werkzaamheden die toentertijd kwamen kijken als huidtherapeut paste niet bij de interesses van Celine. Ze maakte deze studie gecombineerd met de universitaire studie af om op die manier geneeskunde te kunnen gaan studeren. Ze werd aangenomen op haar motivatie, maar door beleidswijzigingen en daardoor een exorbitant hoge eigen (financiële) jaarlijkse bijdrage, ging dit niet door. Zo besloot Celine de opleiding voor Anesthesiemedewerker te gaan volgen. Met succes want deze functie bekleedt ze met vergen. 

De functie Anesthesiemedewerker is niet hetzelfde als Anesthesieverpleegkundige. De status ‘verpleegkundige’ is een beschermd beroep waarbij diegene ook big-geregistreerd is. Als Anesthesiemedewerker ben je voor zover nog niet big-geregistreerd, een hele opmerkelijke situatie waar nog hele betogen over gemaakt kunnen worden. De inservice opleiding voor Anesthesiemedewerker kan je overigens alleen beginnen met voldoende medische kennis, een zorgachtergrond, voldoende weerlegbare motivatie en hbo-denk niveau.

Als anesthesiemedewerker maak je onderdeel uit van de OK-afdeling en het team (van maximaal 10) dat zich op de operatiekamer bevindt. Voor de mensen die zich aan de patiënten-kant begeven is de operatiekamer vaak een blinde vlek in het geheugen. Zodra je onder volledige narcose in slaap wordt gebracht houdt je gewaarwording op tot dat je wakker wordt op de recovery. Het moment van bewustzijn geldt nog wel op de Holding en tijdens het binnen rijden van de OK. Maar vanaf dan gaan de ogen snel dicht. Zodra Celine de patiënt in de holding ophaalt en deze naar de operatiekamer toe rijdt, heeft ze ongeveer 3 minuten om een vertrouwensrelatie op te bouwen met de patiënt. Hiervoor kan ze terugvallen op veel praktijkervaring en een natuurlijke aanleg om mensen gemakkelijk te kunnen lezen. Vlak voor een operatie is er vaak sprake van stress, angst of onrustigheid bij de patiënt wat voor de operatie zoveel mogelijk weggenomen moet worden. Althans uit ervaring kan Celine spreken dat patiënten die ontspannen en met een positieve gedachte onder narcose gaan ook ontspannen wakker worden. Tijdens een narcose droom je niet en maken je hersenen geen nieuwe gedachten aan. Het is voor Celine dan ook de uitdaging om in die 3 minuten tijd de patiënt te informeren en op zijn of haar gemak te stellen. Dit alles in context met de staat van verkeren van de patiënt. Het draait hierbij volledig om vertrouwen vanuit de patiënt naar de Anesthesiemedewerker. Dit vertrouwen kan alleen tot stand komen wanneer Celine de verbale en non-verbale aspecten feilloos uitvoert. Dit gebeurt wanneer ze de juiste dingen zegt en hiermee laat merken een autoriteit te zijn op dit gebied, en door zelf een ontspannen en zelfverzekerde uitstraling te hebben. In het gesprek is te merken dat er geen twijfel hoeft te zijn over vak- en mensenkennis. Celine weet waar ze over praat en doet dit met een enorme bezieling. Ook haar uitstraling straalt veel zelfvertrouwen uit.

Zodra de narcose inwerkt begint de blinde vlek voor de patiënt. Terwijl voor het OK-team het werk echt gaat beginnen. Tijdens de operatie is de Anesthesiemedewerker de advocaat van de patiënt en tegelijkertijd de regisseur van het geheel. Nauwlettend worden alle waardes in de gaten gehouden en op de situaties die voordoen ingespeeld. Meerdere piepjes, van medische apparaten die met sensoren en plakkers verbonden zitten aan de patiënt, klinken in verschillende toonhoogtes en met diverse intervallen. Celine geeft aan deze piepjes, geëxalteerd gezegd, blindelings te kunnen interpreteren en beoordelen.

Waar op veel afdelingen volgens vaste protocollen wordt gewerkt gaat dit op de OK net iets anders. Iedere patiënt reageert namelijk anders op een operatie en hierdoor is flexibiliteit en creativiteit van het OK-team essentieel. Gedurende de operatie monitort Celine de patiënt en wanneer nodig bepaalt ze de vervolgstappen. Extra toedienen van medicatie of het aanleggen van een extra infuus behoren onder andere hiertoe. Wordt het te zwaar voor de patiënt dan is Celine bij machten de operatie zelfs te laten stoppen. Hiervoor moet je weten wat je doet, volledige focus hebben en ook sterk in je schoenen staan. Eigenschappen waar Celine zeker over beschikt. Deze verantwoordelijkheid en vrijheid van handelen ligt voor een groot gedeelte bij de Anesthesiemedewerker. Bij drastische ingrepen of uitzonderlijke gebeurtenissen wordt de Anesthesioloog geraadpleegd. De anesthesioloog is niet bij elke operatie aanwezig en kan ook niet te pas en te onpas elke operatie binnenkomen. Hierdoor reikt het takenpakket van de Anesthesiemedewerker enorm ver. Ook Celine voelt deze verantwoordelijkheid wat haar allesbehalve onzeker maakt, het is juist iets waar ze enorm veel voldoening uithaalt. Het is wel iets wat ze meeneemt in haar privéleven; waarbij ze rekening houdt met voldoende rust voordat een dienst begint zodat ze scherp en gefocust op de OK staat. 

Het werken op een OK lijkt voor de patiënt misschien eentonig wat komt doordat de patiënt vrijwel altijd onder narcose ligt en hiervan niets meekrijgt. Maar integendeel  werken als Anesthesiemedewerker is totaal niet eentonig. Naast geplande operaties zijn er ook spoedopnames die acuut zonder voorafgaande voorbereiding op de operatietafel belanden. Daarnaast reageert iedere patiënt anders op narcose, de operatie en de medicatie. Dit alles zorgt voor een enorme diversiteit en afwisseling op de OK.

Verder is deze afdeling in vergelijking met vrijwel alle andere afdelingen afgesloten voor de meeste ziekenhuisbezoekers. Hierdoor hebben mensen vaak geen compleet beeld bij deze afdeling. Het is niet alleen ontoegankelijk voor buitenstanders het is ook nog eens zo dat medewerkers van de OK tijdens werktijd de afdeling niet verlaten. Dit heeft te maken met desinfectie, hygiëne en patiëntveiligheid. Het is een wereld op zich binnen het ziekenhuis. Dit blijkt mede uit de kleding die gedragen wordt bestaande uit de kenmerkende klompen, medisch blauw/groene (pyjama) pakken en hoofdbedekking. Deze uniformiteit in kleding maakt het soms iets minder persoonlijk of anders gezegd ‘onherkenbaarder’. De manier om jezelf op de afdeling te onderscheiden is door de sokken. Op de afdeling zijn ‘happy socks’ de manier om je persoonlijkheid te uiten. Celine draagt niet zo snel de flamboyante ‘happy socks’, maar probeert wel haar eigen stijl te uiten.

Celine is een Anesthesiemedewerker met een passie voor high-care zorg. De bijbehorende adrenaline geeft haar voldoening tijdens een werkdag. Net zoals het leveren van kwalitatieve zorg en het foutloos uitvoeren van haar werkzaamheden. Uiterste zorgvuldigheid is geboden bij het uitoefenen van deze functie. Dit heeft te maken met de medicatie die wordt gebruikt en de handelingen die worden uitgevoerd. Een rekenfout of een moment van onoplettendheid en het kan grote gevolgen hebben. Gelukkig dat Celine wiskunde aan de universiteit heeft gestudeerd, zullen we maar stellen. Tot slot werkt Celine niet alleen uiterst zorgvuldig en met passie, ook werkt ze persoonlijk. In korte tijd kan ze gemoedstoestanden en situaties met elkaar koppelen en inschatten. En in nog kortere tijd met deze informatie een vertrouwensrelatie opbouwen met de patiënt.

Copyright 2020 © All rights Reserved. Design by MedWay