Ontdek de zorg

Vrijdag 20 maart 2020

Iedere dag werken onze helden in de gezondheidszorg. Nu laten wij mensen buiten de zorg ontdekken hoe werken in de zorg is.

De week van ’Ontdek de Zorg’ is een initiatief om werken binnen de gezondheidszorg te promoten. Vanuit MedWay gebruiken wij deze week om onze zorgmedewerkers in beeld te brengen en hun stem te laten horen. Wij laten kantoormedewerker Ocko Geserick in gesprek gaan met zijn zorgcollega’s. Op deze manier wordt duidelijk hoe veelzijdig werken in de zorg kan zijn. 

Ingrid Feijen

Adviseur huisartsenservice

Adviseur HuisartsenService

Dag 5 van deze week brengt ons in contact met Ingrid Feijen (52). Onze ontmoeting kent twee verhaallijnen die naast elkaar besproken zullen worden. Ingrid werkt als Adviseur HuisartsenService; een label van MedWay dat dient als onafhankelijke service voor huisartsen op gebied van kennis, informatie en personeel. Met een eigen magazine dat gratis onder huisartsen wordt verspreid, een landelijk congres dat 8 oktober 2020 plaatsvindt, diverse projecten op o.a. het gebied van ketenzorg en tal van andere praktijkvoorbeelden is HuisartsenService een toegevoegde waarde voor de huisarts in Nederland.

Verhaallijn nummer één speelt zich af op een maandagavond in Maarssen. Voor Ingrid niet de meest voor de hand liggende locatie gezien zij uit het pittoreske dorpje Belfeld gelegen in Noord-Limburg komt en dat al snel 2,5 uur rijden is. Onze ontmoeting vond plaats tijdens een nascholing voor huisartsen (waarover meer terug te vinden is in de komende editie van het magazine HuisartsenService). Deze geaccrediteerde nascholing voor huisartsen, bestaande uit een lezing omtrent voeding in correlatie met cardiologie en gevolgd door een kookworkshop waar theorie in praktijk werd gebracht, fungeerde als decor voor een kort gesprek met Ingrid. Ik zelf was aanwezig om foto’s te maken van de nascholing en Ingrid was present om deel te kunnen nemen aan de nascholing. Al spraken wij elkaar kort, snel was mij duidelijk dat Ingrid een warm persoon is wie snel en gemakkelijk contacten maakt met in feite iedereen. Na de lezing, wat voor mij soms te technisch werd maar wat ogenschijnlijk niet gold voor Ingrid die vooraan in de gelederen bij iedere dia begrijpend zat mee te knikken, was het tijd om te koken. Ingrid knoopte een schort voor en ging voortvarend aan de slag met het dessert. Het kloppen van de slagroom met een supersonische stand op de tot toen nog onbekende keukenmachine ging mogelijk iets te voortvarend. Na een korte schoonmaaksessie verliep verder alles op rolletjes. Na ruim een uur in de keuken te hebben doorgebracht nam iedereen plaats aan tafel en werden culinaire doch gezonde gerechten geserveerd. Ingrid mengde zich moeiteloos in het gezelschap en wist op elk niveau deel te nemen aan de gesprekken. Vooral de medische kennis waar Ingrid over beschikt viel mij die avond op.

De mysterie van deze parate kennis van medische terminologieën werd tijdens de tweede ontmoeting met Ingrid ontrafeld. Dit tweede gesprek vond plaats in Nijkerk op kantoor van MedWay na een intensieve trainingsochtend over meest recente ontwikkelingen in huisartsenland. Tijdens de training werd ook de recent ontwikkelde POH Toolkit besproken. Deze is gratis aan te vragen door POH’ers en wordt persoonlijk afgegeven in de praktijk door een van onze adviseurs HuisartsenService. Ingrid en ik zonderde ons af op een wat stillere plek van kantoor om het interview te beginnen. Wat leidde tot een fijn gesprek waarin met weinig vragen het vrijwel volledige verloop van zowel privé als carrière naar voren kwam.

Het mysterie van de medische kennis werd ontrafeld nadat Ingrid vertelde over haar carrièreloopbaan. Zo begon Ingrid met de studie Algemeen Verpleegkundige. Om vervolgens op de afdeling Neurologie een extra scholing van een jaar te volgen tot Neurologie-verpleegkundige. Na jaren op de afdeling te hebben gewerkt begon Ingrid als Avondhoofd in het ziekenhuis. Voor een tijd van vier jaar managede zij personele bezetting, patiënt plaatsingen en sprong ze bij waar nodig. Als een supervisor op en voor elke afdeling liep zij avonden lang door het ziekenhuis om alles in goede banen te leiden. Deze werkzaamheden deed ze parttime naast het fulltime moederschap zijn van twee zoons (18 & 20). Haar toenmalige man werkte toentertijd nog 40-uur per week. Na vier jaar parttime te hebben gerend en gevlogen zocht Ingrid een nieuwe uitdaging. Dit werd een kantelpunt in haar loopbaan waarbij de vertrouwde omgeving van het ziekenhuis werd ingeruild voor een fulltime commerciëlere functie als Verpleegkundig-adviseur. Rond deze zelfde tijd werd haar toenmalige man ernstig ziek en na een ziekbed van 6 jaar overleed hij in 2017. Een heftige periode voor het hele gezin wat voor altijd een litteken achter zal laten. De nieuwe fulltime functie kon pas na enkele weken van extensieve en snoeiharde training en scholing worden bekleed. Ingrid ging voor een medische organisatie aan de slag als Verpleegkundig-adviseur op gebied medicijngebruik en toediening voor zowel patiënt als medisch personeel; train de trainer. Ze kwam terecht in een wereld waar minder sprake was van nijpende budgetten en ontiegelijk hard rondvliegen om alle ballen hoog te houden. Terwijl dit gold voor haar loopbaan telde dit niet voor haar privéleven. Met een ernstig zieke man en twee jonge kinderen kostte het Ingrid de grootse moeite om thuis alles bij te houden. Het ziekenhuis verdween in haar carrière maar het werk nam ze mee naar huis, daar waar alle nodige zorg verleend moest worden. Zorgzaam, warm en lief dat Ingrid is voerde zij dit met verve uit. In de beginperiode van haar fulltimebaan en net voordat haar toenmalige man ziek werd kochten zij een opknap-huis in Belfeld. Het huis waar Ingrid samen met haar twee zoons en huidige vriend wonen. Momenteel zijn ze ook weer begonnen het verder op te knappen.

Na jaren in dienst te zijn geweest bij deze medische organisatie kwam Ingrid in de vorm van toen nog payroll bij MedWay terecht. Waar ze nu in loondienst is bij MedWay als adviseur HuisartsenService. Toen in de begintijd bij MedWay haar man overleed, was dit als een enorme klap in het gezicht en zorgde dat ervoor dat Ingrid voor langere tijd uit roulatie kwam. Maar door een zorgzame en zorgvuldige aanpak in samenspraak met alle partijen krabbelde Ingrid op van 6 naar 12 uur en van 12 naar uiteindelijk een 32-urige werkweek. Sinds september 2019 voert ze de functie van Adviseur HuisartsenService uit. Een zeer uitdagende baan waarin ze haar draai volkomen heeft gevonden. Het investeren in contacten werpt momenteel de vruchten af en haar netwerk van huisartsen groeit enorm. Met haar medische achtergrond is Ingrid nog beter in staat om huidige ontwikkelingen, kennis en informatie op waarde in te schatten en over te brengen in haar netwerk.

Ingrid is een warm persoon met een groot empathisch vermogen. Het Limburgse accent heeft hierin een positief effect; in essentie klinkt dit zuidelijker, warmer en gemoedelijker. Met deze aangeboren eigenschappen en de door de jaren heen ontwikkelde kwaliteiten zit Ingrid momenteel op de juiste plek. Zij weet met het juiste gevoel en geschikte methodiek de boodschap van HuisartsenService over te brengen. Door de focus op huisartsen vallen de praktijken dan ook enorm op bij Ingrid. Het is te vergelijken met het kopen van een nieuwe auto waardoor opeens het gekochte merk begint op te vallen in het straatbeeld. Zo valt nu iedere huisartsenpraktijk direct op in welke stad Ingrid ook is.

Een beeld krijgen van Ingrid Feijen? Zij heeft meegewerkt aan een fragment over beter omgaan met dementie en onbegrepen gedrag. Hierin is zij samen te zien met haar vader die aan dementie leed

Copyright 2020 © All rights Reserved. Design by MedWay