Ontdek de zorg

Zaterdag 21 maart 2020

Iedere dag werken onze helden in de gezondheidszorg. Nu laten wij mensen buiten de zorg ontdekken hoe werken in de zorg is.

De week van ’Ontdek de Zorg’ is een initiatief om werken binnen de gezondheidszorg te promoten. Vanuit MedWay gebruiken wij deze week om onze zorgmedewerkers in beeld te brengen en hun stem te laten horen. Wij laten kantoormedewerker Ocko Geserick in gesprek gaan met zijn zorgcollega’s. Op deze manier wordt duidelijk hoe veelzijdig werken in de zorg kan zijn. 

Dana Stoffer

endoscopieverpleegkundige

Het werk van een Endoscopieverpleegkundige

Het weer is buiten minder onstuimig. Maar Nederland daarentegen is in de greep van het coronavirus. Een ontwikkeling met minder invloed op de werkplek van Dana. De voorzorgmaatregelen zoals handen wassen worden in acht genomen. Ook wordt verzocht bij gezondheidsproblemen thuis te blijven. Wel gingen de behandelingen door. Het is dan ook geen ziekenhuis, maar een zelfstandig behandelcentrum in IJburg waar Dana werkt. Een omgeving waar een specifieke patiëntengroep zich naartoe begeeft om te worden onderzocht op onder andere maag-darm problemen. 

We spraken af om tijdens haar lunchpauze van 12:30 uur te zitten voor het gesprek. Alleen laat zorg zich moeilijk regisseren; zo ook bij geplande behandelingen die met standaard processen worden uitgevoerd, maar waarbij iedere patiënt anders is. De ene behandeling is de andere niet en hierdoor kon Dana pas om klokslag 13:00 uur haar lunchpauze inzetten.

In de tussentijd van een ruime 30 minuten had ik mooi de gelegenheid om de wachtruimte te observeren. In tegenstelling met ziekenhuizen voelde dit heel huiselijk aan met een warme en persoonlijke sfeer. Met trendy metalen deuren voorzien van glas wordt de buitendeur gescheiden van de entree wat tevens wachtruimte is. Achter de balie ombouwt met underlaymend (hout) zit een vriendelijke dame die gasten doorverwijst naar de zitplekken. Ook hier zijn verschillende zitmeubels gemaakt van underlayment. Om de tijd te vullen liggen er verschillende veel al niet medische magazines. Verder is het mogelijk een lekker kopje koffie te zetten; what else? Het is dat de zorgmedewerkers van de organisatie in witte pakken lopen waardoor je weet dat het een medische aangelegenheid is. Anders had het ook de wachtruimte van bijvoorbeeld een kapper of iets dergelijks kunnen zijn. De inrichting en de sfeer die dit met zich meebrengt lijkt een positief effect te hebben op de patiënten die binnen komen.

Zodra het 13:00 uur is kan ik het gesprek met Dana inzetten. Ondertussen bereidt zij in alle snelheid twee tosti’s. En neemt plaats aan de kantinetafel waar op dat moment enkele van haar collega’s hun middaglunch aan het nuttigen zijn. Dit wordt het eerste gesprek met publiek wat gek genoeg niet zo aanvoelt wanneer we van start gaan. Dana woont in Diemen wat op ongeveer 20 minuten fietsen is van haar werkplek. Fietsen naar werk is iets waar ze vooral in de zomermaanden gebruik van maakt. Dit doet ze dan direct ook om haar conditie op peil te houden gezien ze veel aan hardlopen doet. Ze trainde tot voor kort nog om mee te doen aan een halve marathon maar dit evenement is geschrapt vanwege het coronavirus.

Haar huidige werk als Endoscopieverpleegkundige combineert Dana met de studie Social Work. Deze studie past niet helemaal bij Dana en ze heeft dan ook besloten hiermee te stoppen. Wel heeft ze tijdens de studie gemerkt de pedagogische kant op te willen en hier zal ze dan ook een vier jarige studie in beginnen. Die nieuwe studie blijft ze combineren met haar werk als Endoscopieverpleegkundige. Deze combinatie is goed te doen omdat het huidige werk met regelmatige tijden en tijdens vaste uren is. 

Dana begon als mbo-niveau 4 verpleegkundige op de afdeling Neurologie. Hier had ze nog de verwachting om door te gaan met ontwikkelen tot SEH-verpleegkundige en uiteindelijk misschien wel de ambulance. Maar tijdens het werken op de Neurologie kwam ze tot een nare ervaring te staan. Door het werken van de nachtdiensten werd Dana ziek. Ze kon het draaien van dit soort diensten fysiek niet meer aan. Hierdoor zocht ze een uitweg naar een baan in de zorg zonder die late diensten. Ze kwam te werken op de uitslaapkamer van de endoscopie afdeling. Door een zwangerschapsverlof van een toenmalige collega werd ze gevraagd om als Endoscopieverpleegkundige te gaan werken. Dana volgde een werk-leer opleiding en behaalde haar nieuwe functietitel. Vanuit het ziekenhuis maakte zij een switch naar de huidige werklocatie. 

Op de huidige werkplek ondersteunt Dana de Maag-, Darm-, Leverarts (MDL-arts) tijdens de behandeling. Via de huisarts of specialisten van het ziekenhuis worden patiënten doorgestuurd voor een consult over aandoeningen aan slokdarm, maag, darm, galwegen, lever en alvleesklier. Er worden in principe twee soorten onderzoeken uitgevoerd; maagonderzoek en darmonderzoek. Een maagonderzoek duurt ongeveer 5 minuten en het darmonderzoek beslaat zo’n beetje 30 minuten. Tijdens beide onderzoeken wordt de patiënt op de linkerzijde gelegd. Bij het maagonderzoek gaat er een endoscoop via de slokdarm naar de maag, voor deze behandeling wordt de keel van de patiënt verdoofd. Vooral bij deze behandeling is het zaak om patiënten op hun gemak te stellen. Het ervaren dat er gewoon geademd kan worden is hierbij een drempel die overwonnen moet worden. Veel meer tijd is er ook niet want die 5 minuten zijn snel voorbij. Tijdens een darmonderzoek gaat er een endoscoop via de anus naar binnen. Door een roes wordt de behandeling niet gevoelloos maar wel dragelijk. Gedurende de 30 minuten ondersteunt een verpleegkundige de arts en de andere bekommert zich over de patiënt en de waardes die de meters uitslaan.

De switch die Dana heeft gemaakt bevalt goed. Wel was het omschakelen om van een groot ziekenhuis, via MedWay, te gaan werken in een kleinschalige en persoonlijke zorgorganisatie. Nu is Dana goed gesetteld en werkt ze met veel plezier. De combinatie met haar studie in Amsterdam en drie dagen werken in IJburg bevalt goed. Hierdoor behoudt ze voldoende energie om tijd te kunnen steken in sporten en uitgaan.

Dana werkt met veel plezier als Endoscopieverpleegkundige op haar huidige werklocatie. Een omgeving waarbij ze geen fysieke lasten krijgt door onregelmatige tijden en waarbij ze goed een studie kan combineren. Ze vertelt gemakkelijk over haar werkzaamheden waardoor duidelijk wordt dat ze er veel ervaring in heeft. Wanneer zij de behandelkamer laat zien beweegt ze zich gemakkelijk door de ruimte en weet overal een duidelijke uitleg bij te geven. De spontane en open persoonlijkheid van Dana passen goed bij de werkzaamheden die ze uitvoert. 

Copyright 2020 © All rights Reserved. Design by MedWay